ISTANBUL – President Abdullah Gül van Turkije bezoekt de twee laatste dagen van het jaar Diyarbakir, de grootste stad in het Koerdische zuidoosten van het land. De hoop is dat Gül wat rust kan brengen in de oplopende spanningen over de Koerdische kwestie. Hij zal onder andere live te zien zijn op de Koerdischtalige staatsomroep TRT6 en daar waarschijnlijk de kijkers ook met een zin in het Koerdisch toespreken.
Gül bezocht Diyarbakir eerder in 2007, vlak nadat hij tot president gekozen was. Zelf zegt hij dat er niets bijzonders is aan zijn tweedaagse reis: hij doet het af als ‘een gewoon bezoek aan een regio in Turkije’. De afgelopen twee weken is de de discussie over de Koerdische kwestie echter weer fel opgelaaid. Dat gebeurde nadat een koepel van Koerdische organisaties een plan presenteerde voor een autonoom Koerdistan binnen de Turkse staat.
Er gingen meteen stemmen op de pro-Koerdische partij BDP (onderdeel van de koepel) te verbieden. De Nationale Veiligheids Raad, een invloedrijke raad van militairen en regeringspolitici, heeft deze week nog eens duidelijk gesteld dat het Turks de enige officiële taal is in Turkije. Ook de legertop heeft zich tegen het plan uitgesproken.
Ondertussen brengen politici in het zuidoosten delen van het plan alvast in de praktijk, onder andere door Turkstalige borden in gemeentelijke instellingen te vervangen door tweetalige borden.
Koerdische leiders hopen dat Gül er tijdens zijn bezoek op zal wijzen dat de Koerdische kwestie met democratische middelen moet worden opgelost. Realisme is er ook: de Turkse president heeft vooral een ceremoniële functie, en heeft dus niet de macht grootse plannen af te kondigen. En wat Gül ook zegt, de polarisatie over het onderwerp zal er niet als bij toverslag door verdwijnen.
Recente reacties