Wat zijn ze waard, de excuses die premier Erdogan aanbood voor de massamoorden in Dersim? Hij sprak de woorden toch maar uit, hij zei het hardop, dat hij namens de staat excuses aanbiedt voor de gebeurtenissen in 1937 en 1938. Een unicum in de Turkse politiek. Maar tegelijkertijd is er helemaal niets nieuws onder de zon. Het is immers niet de eerste keer dat de pijn van mensen wordt misbruikt voor politieke spelletjes. En het is niet de eerste keer dat Erdogan simpelweg iets verklaart of besluit, zonder zijn voorstel eerst te bespreken in het parlement of er een nationaal debat aan te wijden. Hij regeert graag per decreet, en dit is er een voorbeeld van.
Een politiek spelletje? Natuurlijk, dat is het. Erdogan wilde gewoon oppositieleider Kilicdaroglu voor het blok zetten. Kilicdaroglu heeft zijn wortels in Dersim, familieleden van hem zijn destijds vermoord. Het Dersim-debat van de afgelopen dagen werd aangezwengeld door een parlementslid van de CHP, die zei dat de massamoorden gepland waren en dat het bevel tot de operatie afkomstig was van Atatürk, die destijds president was. Dat leidde tot heftige discussies in de CHP: veel CHP-parlementariërs vielen hun collega uit Dersim aan, want de CHP is de partij van Atatürk en destijds de enige toegestane partij. Kritiek leveren op de gebeurtenissen in Dersim tast hun politieke denken in essentie aan.
Erdogan mengde zich natuurlijk in de discussie, en de beschuldigingen tussen hem en Kilicdaroglu gingen al een paar dagen heen en weer. Erdogan nam de oppositieleider ook stevig op de korrel in de toespraak waarin hij zijn excuses aanbood. Wat een schaamteloos gedrag, om een politiek geschil uit te vechten over de rug van duizenden mensen die ongelooflijke pijn is aangedaan. Hoe moet het wel niet voelen voor de mensen in Dersim, om op deze manier gebruikt te worden voor persoonlijk politiek gewin van de premier?
Gerechtvaardigde operatie
Afgezien hiervan, is regeren per decreet een democratie onwaardig. Dat geldt voor beleid op elk terrein, maar helemaal als het gaat om de omgang met pikzwarte pagina’s uit Turkije’s geschiedenis, zoals de massamoorden in Dersim. Voor welgemeende excuses is eerst een zorgvuldig, oprecht en open debat nodig over wat er precies is gebeurd, waarom het zo liep en waarom excuses daarvoor op hun plaats zouden zijn. Deze excuses van Erdogan kwamen totaal uit het niets. Tot eergisteren stelde de officiële staatsgeschiedenis dat er destijds een opstand was in de provincie, dat die een bedreiging vormde voor de republiek en dat die opstand legitiem werd neergeslagen. Als dat zo is, waarom is er dan een verontschuldiging nodig? Het moet ook vreemd zijn voor Turken, die de staatsversie van de geschiedenis er op school ingeramd hebben gekregen. Waarom biedt onze premier verontschuldigingen aan voor een gerechtvaardigde operatie?
Uit het niets excuses aanbieden is geen manier om de geschiedenis onder ogen te zien. Dat doe je wel door alle historische taboes overboord te zetten en de kwestie van alle kanten te bekijken. Met de betrokkenen erbij. Open alle archieven, leg de verantwoordelijkheid daar neer waar die hoort, luister naar de verhalen en herinneringen van mensen, erken hun pijn. En dan kunnen excuses volgen – door de president, want hij vertegenwoordigt de staat, en niet door de premier, die slechts de regering representeert.
Geen troost
Het gevaar van deze verontschuldigingen is niet alleen dat ze geen troost bieden aan de overlevenden van Dersim en aan de nabestaanden, maar ook dat ze de weg naar werkelijke verzoening blokkeren. De excuses zijn al aangeboden, dus waarom zouden we de hele zaak oprakelen? Waarom nog pijn erkennen, waarom nog tot in detail onderzoeken wat er is gebeurd? Ik vrees de dag dat de overlevenden en de nabestaanden het zwijgen wordt opgelegd omdat Erdoğan zijn excuses al heeft gemaakt, en hen wordt gevraagd wat ze in hemelsnaam nog meer willen.
Dus nee, ik prijs Erdogan op geen enkele manier voor zijn verontschuldigingen. Het is treurig, maar ze kwamen veel te vroeg.
Als regeren per decreet een democratie onwaardig is, hoe zit dat dan met de VS waar tegenwoordig een groot deel van de wetten per decreet worden goedgekeurd op de 1e dag van het presidentschap? Wat vind je van semi-presidentiele dictaturen zoals Frankrijk? Of landen als Japan en Zuid-Korea? Dit hele stuk is een trieste aanval op Erdogan terwijl hij heeft gedaan wat moest gebeuren. Dat hij er zijn gewin uit slaat maakt hem enkel tot een goede politicus, zoals we ze hier in het westen al eeuwen kennen.
Regeren per decreet wordt binnenkort trouwens ook het nieuwe motto van de EU heb ik vernomen…
San, je gaat totaal niet in op argumenten maar sleept er (weer eens) andere landen bij. Het gaat hier niet over andere landen, het gaat hier over Turkije. Blijf gewoon eens bij het onderwerp.
Ik ben een Alleviet, tevens ‘ Koerdisch ‘ .
Mijn voorouders komen uit Elbistan, is dichtbij Dersim. Dus cultureel sta ik zeer dichtbij Dersin / Tunceli.
Dus logischerwijs zal ik het opnemen voor mijn soort mensen.
Nu een aantal feiten onder elkaar leggen:
Onder de regering van Erdogan:
- Zijn de nullen weggehaald
- Zijn de schulden van IMF afgelost dat een bloedzuiger is en tot doel heeft landen zwakker te maken en zwak te houden.
- Erdogan heeft Belangrijke projecten in een versnelling gezet zoals de AtaTurk Baraji + Konya ovasi etc
- Vele Stuwmeren gebouw en enorm veel bomen gepland. (mar niet genoeg vind ik).
- Erdogan heeft de Militaire Elite letterlijk zijn kop afgehakt waardoor ondemocratische barbaarse staatgrepen niet meer mogelijk zijn.
- Erdogan heeft in Turkije de toegangkelijkheid van ziekenhuis verbeterd.
- Onder Erdogan ontwikkeld de Turkse economie zich razendsnel.
- Turkije wint aan regionaal invloed.
- Turkije is zelfstandig bezig om patenten te krijgen (onder bescherming van Erdogan en Gul)en beschermen voor een Turkse motor en recent geleden zijn ze ook bezig met een brandstofmix middels H2 die verbandingproces in de motor sterk verbeterd…(voor mensen die dit niet begrijpen, zeer belangrijk voor Turkse economie en toekomst en tevens die vd mensheid).
- Turkije heeft 3 grote problemen namelijk Energie, Pkk, Importoverschot. Onder Erdogan is Turkije keihard bezig de energieafhankelijkheid van Turkije te verminderen. Dat dit opgelost wordt betekent automatisch dat de Economie nog beter wordt als dat hij al was en tevens zal dit indirect ertoe lijden dat de Pkk probleem wordt opgelost wat opzich weer ertoe zal leiden tot meer ecnomische ontwikkeling voor de Koerden en Turkije. Meer economie betekent ook meer democratie voor alle Turkse burgers in Turkie !!!!!
————————-
Ik kan heel lang doorgaan.
ok er gebeuren ook onderonsjes etc…maar als je naar de betekenis van politiek kijkt betekent dat letterlijk je eigen mensen beschermen bevoordelen….
laat ze stelen , zolang ze bezig blijven zoals ze tot heden gedaan hebben…..zij stelen tenminst met een kleine lepel en niet met vrachtwagens vol zoals de zogenaamde betere mensen van CHP of andere partijen…
Geen land, zelfs de beste land van de wereld kan zich economisch niet gaan ontwikkelen als men vrachtwagens vol steelt…Onder Erdogan ontwikkelt Turkije wel….
Onder Erdogan ontwikkelt Turkije zijn eigen Technologie !!!!
Turkije is een boot…als zij vooruitgaat gaan wij met zijn allen vooruit…..
Mehmet
-
Ps
Als ik nu zou stemmen zou ik natuurlijk als een Alleviet en Koerd stemmen voor Erdogan….
Waarom???
Kijk wat hij allemaal gedaan heeft.
Ik moet ook toegeven dat mijn bloed eigen famillie traditioneel nog steeds voor CHP stemmen….
Mensen blijven helaas vast steken hun een blinde geloof.
Als Erdogan fouten doet verander ik zo van positie en ga ik de oppositie in en ga ik niet op hem stemmen.
Maar er is niemand die beter is !!!!!!!
Kijk naar de cijfer, gebruik je verstand en logica en laat je niet blind manipuleren door zwart makelarijen, kijk naar feiten die wetenschappelijk weerlegbaar zijn.
Mehmet