Hoe pak je dat nou weer op, bloggen, nadat je drie weken níet hebt geblogd? Da’s niet gemakkelijk, lieve lezers. Zeker niet als je blogt over Turkije, waar in drie weken tijd zo ontzettend veel gebeurt. Hoe bepaal ik met welk onderwerp van de afgelopen drie weken ik de blogroutine weer oppak?
Er was de discussie over de doodstraf, er is het plan van de AKP om de parlementaire onschendbaarheid van BDP parlementariërs af te nemen, schooluniforms werden plotseling afgeschaft en hoofddoeken toegestaan op religieuze scholen, en premier Erdogan veroorzaakte een debat over een populaire soapserie. Ook onderwerp van debat: Turkije’s eerste ombudsman.
En laten we de internationale politiek niet vergeten, waar ook Nederland onderdeel was van het nieuws: er worden Patriots gestationeerd langs de Turks-Syrische grens en Nederland, één van de landen die over het systeem beschikt, gaat ze waarschijnlijk leveren. En het ging over Gaza natuurlijk. Premier Erdogan heeft een trip naar Gaza in de planning deze week – oh, correctie, hij heeft gezegd dat hij misschien op een ongepland verrassingsbezoek gaat.
Weet je wat ik doe? Ik ga je links geven naar een paar aardige en interessante verhalen, geschreven door (Engelstalige) collega’s van me. Zodat je een beetje kunt bijlezen, en ik de lijst blogonderwerpen schoon kan vegen en weer fris kan beginnen na drie weken stilte. Trouwens, ik ben niet ziek geweest ofzo hoor, ik was alleen even erg afgeleid door een bezoek aan Nederland en een paar dagen Istanbul en Ankara. Maar ik ben terug!
Andrew Finkel schreef een fijn stuk over premier Erdogan en de soapserie Muhtesem Yüzyil. Sleutelzin: ‘Volgens mij ziet Erdogan ‘Muhtesem Yüzyil als een subtiele ondermijning van zijn eigen autoriteit’.
Turkije’s eerste ombudsman – en waarom het system meteen al op zijn snufferd ligt, door Murat Yetkin.
Hier is een column in Today’s Zaman over het afschaffen van schooluniforms. Een nogal hilarisch stuk, vind ik. De auteur heeft het over de grotere vrijheid en individualiteit die het afschaffen van uniforms met zich meebrengt, maar gaat niet in op het in essentie anti-individualistische schoolsysteem in Turkije. En het stuk eindigt met een pleidooi voor totale vrijheid voor hoofddoeken. Today’s Zaman op z’n best.
Aaron Stein is een expert op het gebied van veiligheidsissues and Turkije’s rol in het Midden-Oosten. Hier vind je zijn stuk over de manier waarop Turkije omgaat met de situatie in Gaza.
Meer weten over de stationering van Patriots and Turkije’s pogingen zelf een dergelijk systeem te ontwikkelen? Aaron Stein is weer je man, lees het hier.
Ook belangrijk: de hongerstaking in Turkse gevangenissen kwam ten einde. Hier een lijstje artikelen en blogjes dat ik er zelf over schreef:
* Will hunger strikers die in vain? (blog in het Engels, Koerdisch en Turks, 23 oktober 2012)
* Hunger strikes in Turkish prisons reach critical phase (artikel voor website SES Türkiye, 25 oktober 2012 – er is ook een Turkse versie)
* Thirsty for blood (blog in Engels, Koerdisch en Turks, 17 november 2012)
* EP-lid Oomen veroorzaakt ophef in Turkije (ANP-bericht, 17 november 2012)
* Koerdische hongerstaking voorbij (ANP-bericht, 17 november 2012)
* Eisen Koerdische hongerstakers niet ingewilligd (ANP-bericht, 17 november 2012)
* Prison hunger strikes end without agreements (artikel voor website SES Türkiye, 19 november 2012 – er is ook een Turkse versie)
Recente reacties