De BDP, dat is de afkorting van Barış ve Demokrasi Partisi, de Partij voor Vrede en Democratie. Nooit van gehoord? Dat komt wel, de komende tijd. Want het is de nieuwe pro-Koerdische partij in Turkije, dit voorjaar al opgericht omdat er een verbodszaak liep tegen de pro-Koerdische DTP, die met 21 parlementariërs in het parlement zit. En gisteren was het zover: het Constitutioneel Hof verbood de DTP vanwege banden met de PKK. ‘Een partij die banden heeft met een terroristische organisatie, moet verboden worden’, zei de voorzitter van het Hof, Kılıç (wat overigens ‘zwaard’ betekent). Daarnaast mogen 37 DTP-leden vijf jaar lang geen politiek bedrijven, waaronder DTP-voorman Ahmet Türk en parlementslid Ayşel Tuğluk.
Nu kan de BDP het overnemen. Tenminste, als ze genoeg gekwalificeerde mensen kunnen vinden nu de ervaren politici voor vijf jaar buitenspel staan. Eén van de actieve DTP-leden die geen verbod op politiek bedrijven heeft gekregen, is Emine Ayna. Ik kan me goed voorstellen dat zij een goeie positie krijgt in de BDP. Ze staat erom bekend een stuk extremer een ideologischer te zijn dan Ahmet Türk, een gematigd en pragmatisch man. Als dat gebeurt, leidt het verbod op de DTP dus tot meer polarisatie in Turkije – indien mogelijk.
Het is een beetje speculeren natuurlijk, maar in het algemeen kan er niet veel goeds komen van het verbieden van politieke partijen. Wat betekent dit voor de Koerdische opening? Hoe gewelddadig zullen de protesten tegen het verbod zijn, niet alleen in het zuidoosten van het land maar ook in steden met een grote Koerdische bevolking, zoals Istanbul, Izmir, Adana en Mersin? En hoe gaan nationalisten daar weer op reageren? De opwaartse spiraal die in gang was gezet door de Koerdische opening, is razendsnel een neerwaartse spiraal geworden. Kan het tij nog gekeerd worden? Ik zie even niet hoe en door wie.
Recente reacties