Sinds vorige maand is ‘mijn’ stadsdeel Üsküdar weer een architectonisch meesterwerk rijker. Het is een moskee, en niet zomaar eentje: de Şakirin Camii is ontworpen door een vrouw en is de modernste, lichtste, meest open en vrouwvriendelijke moskee die ik ooit gezien heb. Móet je zien, net als de grote, immense, onmetelijke begraafplaats er omheen.
De Şakirin Moskee werd ontworpen door Zeynep Fadillioglu, die prijzen won met haar ontwerpen voor bijvoorbeeld trendy café’s en restaurants. Ze is religieus en zegt dat ze daarom meer gevoel in haar ontwerp heeft kunnen leggen. En dat gevoel raakt je meteen als je de moskee binnenkomt. De muren zijn bijna helemaal van glas gemaakt, wat zorgt voor een heerlijk open en lichte sfeer. De mihrab, doorgaans een niche in de muur die de richting van Mekka aangeeft, is een grote boog in prachtig blauw met goud. De minbar, vanwaar de imam preekt en die vaak van hout is en tegen de muur aan geplaatst, staat vrij in de gebedsruimte en is elegant van vorm: ivoorkleurig, rank en mooi gedecoreerd. En dan de gebedsruimte voor vrouwen: dat is niet zoals zo vaak een klein en donker deel achterin de moskee, maar een open, licht en ruim balkon – arme mannen, zij mogen de trap niet op!
Ik had een heerlijk middagje in de moskee. Nadat ik had rondgelopen en foto’s had gemaakt, heb ik even heerlijk rustig op de grond op het vrouwenbalkon gezeten, gewoon om de sfeer in me op te nemen. Vrij veel vrouwen kwamen bidden, en het grappige was dat het gros van hen na het bidden een camera uit de jaszak haalde en de moskee begon te fotograferen of zelfs te filmen. Daarna heb ik de tijd genomen om rond te dwalen op de immens grote begraafplaats die pal naast de moskee begint. Het geluid van het verkeer was niet helemaal weg (verschillende drukke wegen doorsnijden de begraafplaats), maar de vogels klonken toch harder, en dat is best uitzonderlijk in Üsküdar. En af en toe passeerde er een typische groene begrafenisauto – de begrafenissen gaan bijna continu door hier.
Ik ben met de bus terug naar huis gegaan, maar de heenweg deed ik lekker lopend in pakweg twintig, dertig minuten. Vanaf de haven van Üsküdar is het nog net iets verder, maar wie het toch wil proberen: op dit kaartje staan de haven (blauwe prikker) en de moskee (groene prikker) aangegeven (klik links van de kaart op de prikkers), zodat je je weg kunt vinden. Je kunt ook eerst de weg vragen naar de Karacaahmet Begraafplaats (in het Turks uitgesproken als ‘Karadja ahmet mezarluk’) en als je daar bent verder vragen naar de moskee (die je op z’n Turks uitspreekt als ‘Sjakirien Djami’) – iedereen weet waar het is en helpt je graag op weg. Vanaf de haven van Üsküdar gaan ook bussen, dus daar kun je ook even rondvragen. Natuurlijk kun je ook simpelweg een taxi pakken, lekker makkelijk en je zult je er financieel geen buil aan vallen. Maar neem geen taxi uit haast omdat je maar een uurtje hebt voor de moskee – dit tripje verdient tijd en een relaxte geest!
6 Comments »
6 Responses to “Üsküdar voor beginners (2): Şakirin Moskee”
Comments
Blog posts on this article
-
jul 04 2009 / 12pm
[...] Lees ook aflevering 1 (over Kuzguncuk) en 2 (over de Şakirin Moskee) [...]
-
aug 24 2009 / 5pm
[...] voor beginners (1): Kuzguncuk Üsküdar voor beginners (2): Şakirin Camii Üsküdar voor beginners (3): markt en tweedehands [...]
-
mrt 13 2010 / 8pm
[...] moskee Zonder twijfel de meest bijzondere moskee van de stad: de Şakirin Moskee, in het Anatolische stadsdeel Üsküdar. Geopend in 2009 en ontworpen door Zeynep Fadillioglu, die prijzen won met haar ontwerpen voor [...]
Schitterend, aan de foto’s te zien! Ik ga zeker kijken als ik weer in Istanbul ben. In Haarlem hebben wij trouwens ook een mooie Turkse moskee: met de eerste en tot nu toe enige glazen koepel ter wereld. Symbolisch bedoeld, openheid naar de wereld en zo.
Oef, prachtig! Neem je me er mee naartoe, als ik op een onbestemd moment in de toekomst weer in Istanbul ben? Ben hier erg benieuwd naar. In de tussentijd: interessant artikel.
wauw prachtig ik ben in september terug in istanbul dan tracht ik ook eens naar daar te gaan
woont u permanent in istanbul ?