ISTANBUL – Het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriel, in het zuidoosten van Turkije, krijgt haar landerijen rondom het klooster definitief terug. Dat heeft de Turkse premier Erdogan bepaald in het democratiseringspakket dat hij maandagochtend presenteerde.
Er woedt al jaren een juridische strijd om de eigendomsrechten van de grond rondom het klooster, dat in 397 werd gesticht en het oudste christelijke klooster ter wereld is. De Turkse staat eiste grond op die het klooster onrechtmatig in gebruik zou hebben en werd uiteindelijk door de rechter in het gelijk gesteld.
Het klooster stapte daarop naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waar de zaak nog hangende is. Erdogan heeft nu besloten de gronden terug te geven aan Mor Gabriel.
Tot teleurstelling van de Grieks-orthodoxe kerk heeft Erdogan niet de heropening van het Halki-seminarie op een eiland bij Istanbul aangekondigd. Het seminarie werd in 1971 gesloten op last van de Turkse staat, dat niet langer hoger religieus onderwijs toestond. Sindsdien pleit de Griekse patriarch maar ook de Europese Unie voor heropening van het opleidingsinstituut. Het democratiseringspakket gaat echter aan de Grieken voorbij.
Dit vind ik een prachtig bericht! Dit bevestigt de opwaartse ontwikkeling van Turkije jegens de christenen. Super-teken na een minder leuke geschiedenis! Beide punten mogen (moeten) genoemd worden. De geschiedenis zodat de minderheden het kunnen verwerken en verdergaan. De huidige positieve ontwikkeling om te benadrukken dat er steeds meer openheid, verdraagzaamheid en respect jegens de christelijke minderheden begint te komen. Dat is een compliment waard. Dit is de basis om samen goed verder te gaan. Chapeau! Kaya-Cirik
Tuurlijk Stire, dit is mooi nieuws, maar er zit ook wel een haakje aan hoor, zeker in vergelijking met het Halki seminarie. Dit kan Erdogan heel makkelijk doen: de staat heeft de grond eerst van Mor Gabriel afgepakt en geeft het nu terug, het is een soort van liefdadigheid, of spijt van de dief die de buit teruggeeft, en heeft met het geven van rechten niets te maken. Met andere woorden: zou een zelfde rechtszaak tegen Mor Gabriel oopnieuw worden gevoerd, dan zou het klooster de gronden gewoon weer kwijtraken, want qua mentaliteit in de wet en bij rechters is er niets veranderd.
Vandaar ook dat het Halki seminarie nog niet weer open kan: dat zou veel meer implicaties hebben dan gewoon een gebaar van liefdadigheid, en precies ddaarom blijft Halki voorlopig dicht.