Denderleeuw – ‘We hebben gewonnen!’. Een medewerker van de Koerdische zender RojTV, die uitzendt met een Deense licentie, komt de redactie van het TV-station oplopen met een telefoon in zijn hand. Hij heeft contact met Denemarken, waar de rechter nét een oordeel heeft geveld in een zaak tegen RojTV, dat er door de Turkse regering van wordt beschuldigd een terroristenzender te zijn. Dan barst iedereen los. ‘We hebben gewonnen!’ Even later danst een rijtje medewerkers een Koerdische dans, er wordt gezongen, er vloeien tranen. RojTV blijft bestaan.
Vijf minuten daarvoor nog is het muisstil in het redactielokaal van RojTV, een satellietzender met een miljoenenpubliek in Turkije en Europa. Iedereen is op van de zenuwen voor de uitspraak van een Deense rechter. De openbaar aanklager heeft, onder druk van Turkije, een zaak geopend om RojTV verboden te krijgen wegens banden met terrorisme. Meer precies: met de Koerdische beweging de PKK, die in de bergen van Noord-Irak nog altijd een bitter gevecht levert met het Turkse leger.
RojTV bericht over wat er gaande is in Koerdisch gebied. Ongecensureerd: begrafenissen, demonstraties, bombardementen, arrestaties. Het is de Turkse regering én bevolking al jarenlang een doorn in het oog. Dat RojTV bestaat en ongestoord vanuit het Belgische Denderleeuw kan uitzenden met een Deense licensie, is voor Turkije zelfs hét bewijs dat Europa de Turkse ‘strijd tegen terrorisme’ niet serieus neemt.
Volgens uitzendcoördinator Ferda Cetin heeft RojTV met terrorisme uiteraard niets te maken, vertelt hij voor de rechterlijke uitspraak een feit is: ‘We laten de dagelijkse realiteit van Koerdistan zien. En die bestaat nou eenmaal niet uit lieflijke picknicks.’ Maar die opzwepende, soms zelfs aggressieve muziek dan, waar is die voor nodig? Cetin: ‘Als er reden is kwaad te zijn, brengen we dat ook in de muziek bij het nieuws tot uiting. Dat sluit aan bij het gevoel van onze kijkers.’
Voor het rechterlijke oordeel hebben de meeste medewerkers geen idee welke kant het kwartje op zal vallen. Ze hebben vertrouwen in de Deense rechter want, zeggen ze, ze hébben geen banden met de PKK en dus kan niemand die banden bewijzen. Aan de andere kant: de druk van Turkije én de Verenigde Staten is enorm. ‘De vraag is’, zegt journalist Cahit Mervan, ‘of de Deense rechter een politieke beslissing neemt, of het aandurft dat niet te doen.’
De rechter besluit RojTV haar gang te laten gaan . ‘Democratie bestaat!’, roept een van de medewerkers uitzinnig over de redactie na de uitspraak. De groepsdans wordt groter en verplaatst zich naar de studio, waar ‘ie live de lucht ingaat. De bewoners van slaapstadje Denderleeuw, dichtbij Brussel, hebben waarschijnlijk geen idee wat zich afspeelt in dat gebouw naast de grote Carrefour.
Recente reacties