Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – Opwinding onder Turken die naar Nederland willen komen over twee rechterlijke uitspraken die de emigratieregels op losse schroeven leken te zetten? In het geheel niet. De ambassade en het consulaat in Turkije kregen slechts een handvol telefoontjes over de uitspraken, en de betreffende Turken en hun (Nederlandse) geliefden worden er nauwelijks koud of warm van. Ismail (29), sinds een half jaar getrouwd met de Nederlandse Tanja: “We richten ons nu al een paar maanden op de inburgeringstest en laten ons niet door allerlei juridische en politieke uitspraken van de wijs brengen.”

Inmiddels heeft minister van Justitie Hirsch Ballin laten weten tegen beide rechterlijke uitspraken in beroep te gaan. De eerste uitspraak was vorige week, in een zaak van een Marokkaanse vrouw die het niet lukte het inburgeringsexamen te halen voor ze naar Nederland komt, zoals de regels voorschrijven; de rechter bepaalde dat ze het examen in Nederland kan doen. Deze week volgende een uitspraak over een Nederlands-Sri Lankaans stel, dat van de rechter niet hoefde te voldoen aan de inkomenseis van 120% van het minimumloon voor gezinsvormers.

Achterdocht zet de toon bij de mensen die mogelijk voordeel kunnen halen uit de uitspraken. Sonja (27), getrouwd met Polat: “Ik heb de IND gebeld of de uitspraak gevolgen had voor ons geval, maar dat heeft het voorlopig niet. Dat had ik wel verwacht, zulke regels veranderen niet zomaar.” Polat (31), die even pauze neemt van zijn vijftien-urige werkdag in de Turkse toeristenindustrie: “Je kunt maar beter je eigen plannen maken en de bestaande regels volgen, anders maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Ik duik elke dag na mijn werk een uurtje in de boeken, tussen 2 en 3 ’s nachts is dat. En overdag probeer ik te oefenen met Nederlanders die hier op vakantie zijn. Ik wilde het examen in augustus doen, maar ik denk niet dat ik er dan klaar voor ben. Misschien moet ik het even uitstellen tot ik wat meer tijd heb om te leren. Nee, ik ga niet wachten tot de regels misschien veranderen. Zo’n probleem is dat examen nou ook weer niet.”

Ook Ediz (35) en Ruud (45) maken zich niet blij over eventuele veranderingen in de wet. “We hebben niet veel hoop dat we ooit bij elkaar kunnen zijn”, voert Ruud het woord namens hem en zijn vriend. Ruud en Ediz hebben nu twee jaar een relatie, en tot nu toe is het Ediz nauwelijks gelukt enig Nederlands onder de knie te krijgen. Het lukt niet met zelfstudie, privélessen kan hij niet betalen, een cursus is er niet in zijn woonplaats Izmir. “Ik zie wel een beetje licht door de uitspraak over inburgering, maar ik ben ook bang te veel hoop te krijgen. De kans dat naar Nederland komen makkelijker wordt, is natuurlijk heel klein. En ik kan ook niet naar Turkije. Ediz moet als enige ongetrouwde zoon voor zijn zieke ouders zorgen en heeft geen inkomen, ik kom als mannelijke verpleegkundige in Turkije waarschijnlijk moeilijk aan de slag. Voor ons is de enige hoop dat Ediz in Nederland kan inburgeren en geen test in Turkije hoeft te doen. Maar ik vrees dat een andere rechter of anders de politiek er wel een stokje voor steekt.”

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel