Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

ISTANBUL – In verschillende Turkse steden zijn dinsdagochtend in totaal zeker achttien journalisten opgepakt. De actie maakt deel uit van een al jaren voortslepend onderzoek tegen mensen die actief zijn in Koerdische politieke en maatschappelijke organisaties. Eén van de opgepakte journalisten is Mustafa Özer, fotograaf voor het internationale persbureau AFP.

In totaal werden 38 mensen in hechtenis genomen, allemaal als onderdeel van het zogeheten ‘KCK-onderzoek’. De KCK is een netwerk van Koerdische groepen in Turkije, Syrië, Iran en Irak, waarvan ook de gewelddadige Koerdische beweging PKK onderdeel is. De PKK wordt door Turkije, de EU en de Verenigde Staten gezien als terroristische organisatie. Sinds 2009 zijn duizenden mensen in hechtenis genomen die banden zouden hebben met de KCK en via de KCK met de PKK. Onder de gearresteerden zijn onder andere (grotendeels Koerdische) burgemeesters, bestuurders, academici, journalisten en mensenrechtenactivisten.

De journalisten werden in alle vroegte opgepakt in onder andere Istanbul, Izmir, Diyarbakir, Adana, Van en Ankara. Bij huiszoekingen werden onder andere computers, boeken en geheugenkaartjes van fotocamera’s meegenomen. Worden de journalisten op basis daarvan daadwerkelijk gearresteerd, dan is de kans groot dat ze voor lange tijd zonder proces achter de tralies belanden. De procesgang in Turkije is traag, en zelfs een officiële aanklacht laat vaak lang op zich wachten.

Met de arrestaties van vandaag komt het totaal aantal journalisten in de gevangenis in Turkije op ruim tachtig, op basis van een namenlijst die wordt bijgehouden door de Europese Federatie van Journalisten. De zorgen over persvrijheid in Turkije nemen de laatste jaren toe: op de laatste persvrijheidlijst van Reporters Without Borders zakte Turkije flink, naar een 138ste plaats, tussen Singapore en Ethiopië.

De Turkse regering wijst zorgen over afnemende persvrijheid van de hand. Onder andere premier Erdogan en de minister voor EU-zaken Bagis claimen dat journalisten niet vastzitten vanwege hun werk, maar vanwege betrokkenheid bij terrorisme. Daarbij gaat het niet alleen om de KCK-onderzoeken, maar ook om journalisten die banden zouden hebben met Ergenekon, een schimmige groep die de AKP-regering ten val zou willen brengen.

No Comments »

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel