ISTANBUL – Zelf doet hij er vrij nuchter over, maar het is in Turkije ingeslagen als een bom: de Turkse president Gül heeft tijdens zijn tweedaagse officiële bezoek aan Irak het ‘K-woord’ in de mond genomen, oftewel: Koerdistan. De meerderheid van de Turken ageert fel tegen de term, want die zou een onafhankelijk Koerdistan dichterbij brengen en daarmee de eenheid van de Turkse staat bedreigen.
Gül sprak met journalisten over noord-Irak en noemde de regio bij haar officiële naam: Autonome Regio Koerdistan. Verschillende kranten pakten meteen groot uit en het woord prijkte in vette letters op de voorpagina’s van verschillende ochtendbladen. Het bezoek van Gül is meteen bestempeld tot dubbel-historisch: het is voor het eerst in 33 jaar dat een Turkse president officieel Irak bezoekt én voor het eerst dat een vertegenwoordiger van de Turkse staat het woord ‘Koerdistan’ bezigt.
De kwestie ligt gevoelig in Turkije omdat de ondeelbaarheid van de staat één van de belangrijkste pijlers is van de republiek. Zodra een niet-Turk met de term op de proppen komt, barst gewoonlijk de kritiek los en is menig Turk ervan overtuigd dat de internationale gemeenschap erop uit is Turkije te delen (en verzwakken).
Gül zelf maakt de kwestie niet groter dan hij volgens hem is. De krant Radikal tekent op dat de president zijn uitspraak verdedigt door erop te wijzen dat noord-Irak nou eenmaal officieel zo heet. “We weigeren toch ook niet ‘Macedonië’ te zeggen omdat Griekenland die term afwijst?” De Turkse staat erkent de autonome regio overigens officieel niet onder de naam ‘Autonome Regio Koerdistan’.
Recente reacties