Istanbul (ANP) – De openbaar aanklager in Turkije heeft het arrestatiebevel tegen vier hooggeplaatste medewerkers van de nationale inlichtingendienst MIT ingetrokken. De hoogste MIT-baas, Hakan Fidan, hoeft ook niet meer te getuigen. Dat melden Turkse media maandagochtend. Ruim een week geleden leidden de arrestatiebevelen en de oproep te komen getuigen tot grote opschudding in Turkije.
De aanklager kwam tot zijn beslissing zijn eerdere bevelen in te trekken nadat het parlement vorige week in ongekend hoog tempo wetgeving aanpaste. Daarin is geregeld dat MIT-medewerkers voortaan alleen nog mogen worden ondervraagd nadat de premier daarvoor toestemming heeft gegeven. Nadat de door presdient Gül goedgekeurde wet maandagochtend in de staatscourant verscheen, zat er voor de aanklager niets anders op zijn onderzoek naar de MIT te staken.
De aanklager wilde de MIT-medewerkers horen in de zogeheten KCK-zaak, waarin vooral Koerdische politici worden vervolgd om vermeende contacten met de Koerdische gewapende beweging de PKK. De MIT-medewerkers hadden inderdaad dergelijke contacten: ze praatten tot vorig zomer namens de regering in de Noorse hoofdstad Oslo met de PKK.
Of de vijf MIT-medewerkers inderdaad wegens de Oslo-gesprekken in problemen kwamen met justitie, is niet duidelijk. Medewerkers van de openbaar aanklager lieten anoniem aan de Turkse pers weten dat infiltraties van de MIT in de KCK, een koepel van Koerdische groepen waar ook de PKK deel van uitmaakt, uit de hand liepen: er zou nauwelijks verantwoording worden afgelegd en geinfiltreerde spionnen zouden bloed aan hun handen hebben.
Geruchten over een strijd tussen de AKP-regering en aanhangers van de islamitische prediker Fethullah Gülen, die naar verluidt steeds meer posities binnen het juridisch apparaat bekleden, zijn grotendeels verstomd. Ook speculaties over verbeten nationalisten die gesprekken met de PKK zouden willen dwarsbomen, vinden minder weerklank. Ze zijn ook minder relevant, nu de AKP via de gewijzigde wet de touwtjes weer in handen heeft genomen. Tijdens de behandeling van de wet zei minister van Justitie Sadullah Ergin dat gesprekken met de PKK weer kunnen worden hervat als daar aanleiding toe is.
Recente reacties