Kurdish MattersNieuwe site! Volg me tijdens mijn werk aan mijn boek over de Koerdische kwestie: www.KurdishMatters.com

Heb je een berg kleingeld in je zak, betaal je in grotere winkels met papiergeld en overhandig je een taxichauffeur nooit, maar dan ook nooit een briefje van vijftig lira? Gefeliciteerd, dat is de manier in Istanbul!

Als je dit hoe met je geld om te gaan in Istanbul-testje succesvol hebt doorstaan, ben je vast al vaker in Istanbul geweest. Ik geef er graag een paar tips over, want oh wat zie ik toeristen vaak klungelen met hun geld. Eén van die onhandige dingen is proberen in een grotere winkel gepast te betalen. Nıet doen, nergens voor nodig. Juist op zulk soort plekken is het handig met je honderdje, vijftigje of twintigje te betalen. Met je wisselgeld maak je dan de kleine zakenman weer blij.

Simit

Want nee, als je twee simits koopt, wordt de verkoper er doorgaans niet gelukkig van als je betaalt met een briefje van vijftig of twintig. Of hij heeft wel wisselgeld, maar het is gewoon totaal niet praktisch. Hij is blij met je muntjes. Net als de heer of dame die het openbaar toilet beheert (en wist je dat die in Istanbul vaak heel schoon zijn?), de waterverkoper op straat, of de verkoper van mais of sjaals, of de man die je schoenen poetst.

Over schoenpoetsers gesproken: denk niet dat de schoenpoetser die je net passeerde per ongeluk zijn borstel liet vallen. Dat doen ze met opzet als ze langs een toerist lopen. Ben je zo aardig de borstel op te pakken en terug te geven, dan zal hij erop staan je schoenen te mogen poetsen, zo dankbaar is hij je. Als je toestemt en hij klaar is, mag je betalen. Gewoon een trucje dus, om oneerlijk zaken te doen. Trap er niet in. De volgende schoenpoetser die het bij mij probeert heeft kans dat z’n borstel in de Bosporus belandt.

Over het algemeen is het trouwens een prima idee je schoenen in Istanbul een poetsbeurt te laten geven. Het ligt eraan wat voor schoenen je draagt, maar het kost je tussen de 5 en 10 lira (en wat meer als je kniehoge laarzen helemaal laat poetsen). Het is gewoon leuk om te zien hoe ervaren handen je schoenen weer laten glimmen alsof je ze net hebt gekocht.

Vliegensvlug

Een andere groep kleine zakenmannen die doorgaans oké zijn maar soms helemaal niet, zijn…. hoe raad je het zo: taxichauffeurs. Betaal een taxi nooit, maar dan ook nooit met een briefje van 50. Die lijkt namelijk op een briefje van 5. Sommige taxichauffeurs wisselen een vijftigje vliegensvlug voor een vijfje, kijken je dan met een onschuldig gezicht aan en zeggen: ‘Sorry meneer mevrouw, u gaf mij 5 lira, geen 50′. Bewijs dan nog maar eens dat je wél 50 gaf!

Nog één laatste tip: denk er altijd aan zowel je bankpas als je geld mee te nemen na het pinnen. Sommige geldautomaten geven eerst je pas terug, anderen spuwen eerst geld uit. Weinig zo onhandig op vakantie als een door een geldautomaat opgevroten bankpas, toch?

Mocht je een verzoekje hebben over vakantietips in Istanbul – niet over waar je naartoe moet maar hoe de dingen hier werken – laat dat dan vooral achter in het reactieveld hieronder, dan blog ik er later over. De ‘hoe je te kleden in Istanbul’-blog is er al. Geniet van de stad!

2 Comments »

2 Responses to “Hoe met geld om te gaan in Istanbul”

Comments

  1. Johanneke jul 14 2012 / 3pm

    Fréderike, het is handig voor bezoekers te weten hoe het
    O V, vooral de tram en veerboten, werkt. Het is een geweldig systeem maar waar koop je een ” Istanbulkart” en waar laad je hem weer op?

Blog posts on this article

  1. Wat te doen met dopjes in Istanbul? at Journalist in Turkije aug 14 2012 / 12pm

    [...] twee andere blogjes die handig zijn voor toeristen in Istanbul: * Hoe je te kleden in Istanbul * Hoe met geld om te gaan in Istanbul Recommend on Facebook Share on Linkedin Share with Stumblers Tweet about it Subscribe to the [...]

Leave a Reply

 tekens beschikbaar

Snel